Am ales acest model pentru darzenia de care a dat dovada in apararea unei cauze care ii era straine. Eu il consider Robin Hood al romanilor. Aveti alta parere?
S-a născut în jurul anului 1530, în Serbia, în satul Poreč (actualDonji Milanovac), pe malul Dunării, aproape de Cetatea Severinului din mamă româncă (din familia Basarabilor) şi tată sârb, pretendent într-o perioadă la tronul Serbiei. Baba Novac a fost un vajnic luptător împotriva otomanilor, haiduc în Serbia, apoi în Oltenia, a intrat în slujba lui Mihai Viteazul, în timpul atacului armatei lui Mihaiasupra garnizoanei turceşti dinAda Kaleh şi i-a rămas fidel până la moarte.
Prima sa misiune, care l-a rdicat in rândul celor mai apreciaţi oameni ai lui Mihai Viteazul, a fost incursiunea din primăvara anului 1595 când în fruntea a 700 de haiduci a trecut Dunărea, a înaintat pâna la munţii Balcani, ca să aştepte oastea turcească condusă deHasan Paşa care trecea munţii pentru a-l întâlni la Sofia pe sultan. Baba Novac a atacat această oaste punându-l pe fugă pe Hasan şi luând căruţele şi caii, armele şi toată comoara. După această victorie Baba Novac primeşte cinstea voievodului care îl are aproape de sine în toate luptele. Astfel, îl găsim alături în bătălia din 18/28 octombrie 1599 la Şelimbăr, unde nemaiavând răbdare să aştepte tratativele începute între episcopul Malaspina, sol al cardinaluluiAndrei Bathory şi Mihai, atacă prin surprindere, contribuind la victoria obţinută de Mihai. A fost descris împăratului Rudolf al II-lea ca unul dintre cei mai apreciaţi ostaşi.
În anul 1600, Baba Novac este trimis de Mihai în Banat, în părţile Lipovei, unde este victorios în mai multe lupte. Apoi îl însoţeşte în Moldova, unde Mihai îi încredinţase urmărirea lui Ieremia Movilă. Baba Novac ocupă teritoriul Moldovei şi instalează o garnizoană în oraşulIaşi. În tot timpul campaniei, rapoartele comisarilor împăratului Rudolf al II-lea ni-l arată pe Baba Novac ca pe unul dintre cei mai apreciaţi ostaşi. Urmează cucerirea teritoriului până la Cameniţa şi Hotin. A luptat alături de Mihai Viteazul în lupta de la Mirăslău, apoi în 9-19 septembrie 1600 în fruntea unui detaşament din apropiere dePloieşti, la Năieni, reuşind să întârzie cu zece zile înaintarea polonezilor, luptă apoi la Sărata, Năieni, pe 20 octombriela Bucov, pe Teleajen, ca la sfârşitul lunii noiembrie să se afle la Curtea de Argeş.
În timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de dieta din Cluj (formată din aristocraţia maghiară) şi condamnat la moarte în Cluj, fiind executat prin ardere pe rugla data de 5 februarie 1601. Ostatuie a lui Baba Novac se găseşte în dreptul Bastionului croitorilor din Cluj. La 5 februarie 1601, ora 10 a.m. Baba Novac a fost ars pe rug, după care trupul i-a fost tras în ţeapă şi expus în dreptul fortificaţiei oraşului. Baba Novac a fost arestat de Ştefan Csaky, unul dintre conducătorii grupării nobiliare care urmărea răsturnarea situaţiei politice din Transilvania. S-a păstrat şi consemnarea cheltuielilor făcute cu execuţia: "am dat ţiganilor pentru că au schinguit, au torturat, au fript şi au tras în ţeapă pe Baba Novac şi pe preotul fl. 7 d. 50 s...t Am plătit pentru Baba Novac şi preotul, celor 2 călăi fl. 3. Am plătit lui Luca aciul (lemnarul), pentru că a cioplit ţeapa pentru Baba Novac fl. 2". Execuţia a avut loc în prezenţa autorităţilor, nobililor şi a generalului mercenarGheorghe Basta care urmărise execuţia de la fereastra unei case din piaţa oraşului punându-l apoi în ţeapă pe Drumul Feleacului, pe locul numit azi Piaţa Baba Novac.
La câteva zile după lupta de la Guruslău (3 august 1601), Mihai Viteazul se întoarce biruitor spre oraşul Cluj care se supune imediat, parte dintre nobilii maghiari acoperindu-l cu linguşeli, parte fugind unde au văzut cu ochii. Aflând locul unde a fost tras în ţeapă, Mihai Viteazulpune un steag în amintirea bravului ostaş şihaiduc. În jurul moşiei dăruite lui Baba Novac de către Mihai Viteazul s-a dezvoltat cartierul craiovean Brazda lui Novac.
Fii săi (Novăceştii), au fost la rândul lor aprigi luptători antiotomani şi protectori ai poporului. A avut un frate, Radovan şi mai mulţi fii dar cu fiul cel mare, Gruia Novac(despre care s-au scris atâtea balade şi s-au ţesut atâtea legende), a apucat să haiducească şi să lupte împreună.
În anul 1936 a fost ridicată la Cluj o troiţă pe locul în care fusese expus trupul neînsufleţit al mercenarului sârb. Aceasta purta inscripţia: "În acest loc a fost tras în ţeapă Baba Novac generalul lui Mihai Viteazul, după ce a fost ars pe rug în Piaţa Clujului împreună cu duhovnicul său în ziua de 5 februarie 1601. Recucerind Ardealul Voevodul Mihaiu a aşezat aci între 11-16 august 1601 un steag în cinstea marelui şi viteazului său slujitor. Ridicatu-s'a această troiţă în Ziua Eroilor 21 Maiu 1936."
Drept bonus la aceste informatii va ofer si piesa Baba Novak - Phoenix. Sper s-o apreciati!
Armia Mariei sale, Constantinopol
La furat si la monopol
Urca in tara din hotar
Mahometzii vin la daruri
Mare turbanu'
Le sclipesc ochii ca banu'
Lacomi si fara de habar.
'Sfant razboi', urla profetul
Taie crestinul !
Cruce-ti fa, afla-ti destinul
Printre paduri de neumblat
Maica Domnului Precista,
Doamne Iisuse
Din apus sub nori se isca
Ceata lui Baba Novak.
Zboara murgii, caii
Sunt ai mortii crai
Despuind,de spini, fratilor crestini
Fug turcii pierzand botforii
Moartea-i strange-n in sac
Sapte-s cei de fug pastorii si Baba Novak
Fug turcii pierzand botforii
Moartea-i strange-n in sac
Sapte-s cei de fug pastorii si Baba Novak.
http://www.free-lyrics.org/Phoenix/215004-Baba-Novac.html
Sapte ca in Cabernacol, saptele sfantul
Fii lui sapa mormantul, pentru turbanul cu smarald
Caii cad, rosu-i pamanutul, nu mai e dinte
Si nici ochii sa stea fierbinte, sub patul noptii intunecat.
Zboara murgii, caii
Sunt ai mortii crai
Despuind de spini, fratilor crestini
Fug turcii pierzand botforii
Moartea-i strange-n in sac
Sapte-s cei de fug, pastorii si Baba Novak
Fug turcii pierzand botforii
Moartea-i strange-n in sac
Sapte-s cei de fug, pastorii si Baba Novak.
wow....nu obisnuiesc sa ascult astfel de melodii insa cred ca m-am molipsit:X imi place foarte mult melodia iar post-ul estie extraordinar! Felicitari!:):X:X
RăspundețiȘtergereFoarte bun post! Tineti-o tot asa ; Chiar mi-a placut.. P.S Cand mai veniti in Cluj treceti si pe la Colegiul "G. Cosbuc" -Studii Europene :D Tot respectul! Mada
RăspundețiȘtergereMersi Mada...si te astept sa mai postezi! ehehe, nu stiu cand voi mai ajunge prin Cluj..imi place tare mult dar din pacate, e atat de departe! poate mai vii tu pe aici de dragul locurilor si al oamenilor care ti-ai fost odata aproape!
RăspundețiȘtergere