joi, 14 aprilie 2011

Hey! Teachers! Leave them kids alone! - part. I

Cam cu 5 saptamani in urma, am luat decizia de a abandona definitiv sistemul de invatamant si de a ma indrepta spre un mediu mai salubru, mai linistit. Invatamantul romanesc a devenit un mare jeg, in care elevii, aidoma celor din videoclipul care mi-a inspirat titlul articolului de fata, sunt indobitociti, mutilati, chinuiti de profesori, in mod deliberat sau involuntar. Minti superioare sau modeste, copiii intra in scoala puri (ma refer la clasa I), cu o dorinta de afirmare, de a invata, de a nu ramane in urma. Ei au un respect pentru scoala, un cult pt d-na invatatoare. Isi asuma cu umilinta sanctiunile si cu demnitate sarcinile.
Pe masura ce timpul trece, aceste caractere se pervertesc. Evident ca la aceasta stare de fapt contribuie din plin familia si societatea, insa eu vreau sa vorbesc acum despre rolul nociv, tot mai nociv al scolii. Elevul invata sa-si falsifice notele in carnet, sa obtina o scutire pe un pachet de cafea, sa minta, sa copieze, toate acestea cu complicitatea profesorului naiv, absent si dezinteresat. Locul jocurilor frumoase si educative din curtea scolii este luat de noianul de injuraturi, batai, aluzii sexuale, pe care profesorii din nou nu le vad si nu le aud. In locul orelor placute, unde elevii numai ochi si urechi asculta plini de incantare si de respect explicatile pline de savoare si de inspiratie ale invatatoarei, te trezesti cu clase goale, anoste, cu elevi jucand carti sau chatuind pe telefon, mancand seminte si mestecand la guma. Profesorul ajunge la ora cu mare intarziere si odata intrat in clasa nu stie cum s-o dea la pace cu elevii sa nu predea sau sa plece cat mai curand. In toata aceasta mocirla ne miram de ce profesorii au ajuns sa nu mai fie respectati si ascultati de elevi. Ei nu mai sunt autoritatile de altadata, modelele, exemplele de viata. Ei sunt niste persoane marunte, care viermuiesc ca si altii in acest balegar, incercand sa gaseasca o pozitie mai buna, mai linistita, mai ferita de intemperii. Acesti minusculi "truditori" ai sistemului, nu pretind nimic si nu primesc nimic. Ei sunt masa de manevra din cancelarie, din consiliile pofesorale, din clasa, din curtea scolii. Elevul nu-l respecta, directorul nu-l respecta, societatea nu-l respecta, statul nu-l plateste.
Grupul viermuitorilor este masiv si compact. El tinde sa se extinda, in dauna unei categorii din ce in ce mai lovite, subrezite, atomizate: MISIONARII. Misionarii sunt in medie sub unul pe scoala! Ei sunt cei care fac din educatie o profesiune de credinta, un apostolat. Ei aduc bani de acasa, lucreaza suplimentar cu elevii, GRATIS, umbla modest imbracat, vorbesc simplu, fac orele cu sarg, cu pasiune. Ei sunt cei care nu dorm noptile pentru ca ii framanta mizeria societatii, pentru ca nu stiu motivul tristetii unui elev sau pentru ca n-au gasit rezolvarea unei probleme. Raspund tot timpul cand sunt chemati, sunt demni si onesti. Munca lor le aduce rezultate, insa rar si cu mari sacrificii, insa aceste rezultate sunt tinute in mod intentionat secrete de cei prezentati anterior (neinteresati de nimic), insa mai ales de categoria cea mai parsiva, subtire, influenta si fericita: PROFITORII.
Acestiase afla in varful piramidei scolii. Ar trebui sa fie jos, striviti de toti, de colegi, de conducere, de parinti si mai ales de elevi, insa in realitate, ei sunt favorizatii. Profitorii jupoaie pe oricine, oricand si oricum. Fara limite, scrupule, procese de constiinta. Ei mediteaza la japca, pretind si primesc "atentii", fac bani din referate, proiecte, corigente, examene. Ei cunosc pe toata lumea si trateaza cu toata lumea. Elevul "pregatit" de ei, acasa sau la scoala nu invata nimic, pentru ca altfel, ar exista riscul ca la un moment dat sa renunte la servicile lui! Elevul este tinut flamand si i se ofera cu picatura ca sa-si formeze reflexul conditionat. Profitorul se imbraca bine, are masina scumpa, ca deeh, doar ii da mana, este agresiv cu elevul si curtenitor cu sefii, dupa principiul "Ghita, Ghita, pupa-l in bot si papa-i tot!"

..va urma!


11 comentarii:

  1. foarte interesant articolul si foarte adevarat va felicit!!:*:*:*

    RăspundețiȘtergere
  2. Extrem de bine ati tratat acest subiect..si eu de cand sunt la liceu cu stupoare am remarcat exact ce relatati in acest articol.Cu greu intalnesti 2 profesori in fiecare liceu din tara asta care sa-si faca cu adevarat treaba.Eu una am la clasa doar o profesoara care se poate numi cu adevarat profesoara..in rest numai niste oameni care-si urmaresc propriul interes si nu-si au locul in scoli.Dar asta este,noi,elevii,suntem condamnati la o astfel de educatie.Asadar,ca sa iesim bine mersi cu medii mari pt a intra la o facultate trebuie sa-i pupam in fund pe toti bolnavii..Slava domnului ca nu trebuie sa facem asta pentru foarte mult timp..speram ca mai tarziu sa dam de oameni mai competenti.Oricum,in ziua de astazi,scolile din romania nu-i ajuta pe copii decat sa invete cum sa se descurce cu tot felul de oameni dificili,nu ii educa,ceea ce ar fi trebuit sa faca o scoala.
    Chiar asa,noi trebuie sa ramanem cu mintile limpezi si sa incercam sa ne gasim un loc in societate prin fortele proprii,nu sa ne lasam influentati de toti profitorii,cum bine i-ati numit mai sus:-j.
    Apropo,am ramas chiar impresionata de articolul dvs. >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiam ca ati hotarat sa renuntati. Nu vreau sa fiu rau, dar cum va ajuta nostalgia asta sa fiti un om mai bun?
    Daca vorbim de interese personale, ideea mea este ca egoism/egocentrism este in orice facem (desi aici as putea sa fiu criticat destul de dur). Spun asta pentru ca fiecare om crede in ceva anume, iar motivul pentru care crede este acela ca obiectul credintei lui il va ajuta sa mearga mai departe, sa ajunga undeva mai bine.Chiar si o parte din acei misionari pot fi egoisti - ajuta pe cineva doar ca sa se ajute pe sine sa inteleaga ce se petrece. Deci, pe principiul asta aveti o scuza ca va retrageti, dar nu un motiv.
    Vorbim de modele...e demonstrat faptul ca educatia de baza se fondeaza in primul rand pe imitatie...daca si cei mai buni oameni renunta, pleaca, se retrag, pe cine sa mai urmareasca cei cu mintile necoapte? Daca toti pleaca, cine ramane si cine se mai intoarce sa faca ceva si pentru ceilalti care vor veni?
    Ce descrieti e probabil nu "drama" fiecarui elev, ci un compromis de zi cu zi pe care il face fiecare elev cu incultura, cu mediocritatea. Toti avem si am avut profesori rai, dezinteresati de elev sau materie, toti trecem prin incercarile astea.
    Ati vorbit si de Harap-Alb cand era mai tinerel blogul - el trebuie sa moara ca sa traiasca asa cum isi doreste, si trece prin nenumarate incercari sa-si ajunga scopul. La fel fiecare elev trebuie sa isi omoare latura asta omeneasca a convenientei, a compromisului si a convenabilului pe cat posibil. Nimeni nu e perfect - nici Harap-Alb nu era ca altfel nu trebuia sa moara - dar trebuie sa intelegem, drag profesor si prieten ca lamentandu-ne si creionand o imagine nostalgica a vremurilor "mai bune" nu prea mai sensibilizam. Compromisul imunizeaza, creste indiferenta.
    Nu dau sfaturi, nu stiu cat sunt in masura, nu v-am fost nici macar elev (la scoala), dar va sunt inca in viata de zi cu zi, spun si eu ce cred...ca toti credem in ceva

    RăspundețiȘtergere
  4. Desi sunt curios ce reactii vor starni printre cititori aceste randuri sincere de revolta, indraznesc sa anticipez ca fiecare va lua acest text, de altfel simplu si transparent, ca pe un argument in plus, daca mai era nevoie, ca "raii sunt ceilalti". As ruga-o pe Anca (autoarea cometariului anterior) sa dezvaluie numele acelei profesoare care "se poate numi cu adevarat profesoara", fiindca de modele au toti nevoie si aici nu ne ferim sa spunem lucrurilor pe nume. Ce zici, putem sa tinem un pariu? Sa nu fie cum ti-am zis: ori bati la porti deschise ori la unele bine incuiate!

    RăspundețiȘtergere
  5. O cheama Olteanu Sorinela,nu stiu daca o cunoasteti preda in Odobescu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu cunosc profesorii din Odobescu, multumesc mult pentru promptitudine! Sunt curios prin ce se deosebeste de ceilati profesori "bolnavi", oricum esti fericita ca te gasesti in situatia de a primi educatie de la unul din cei doi profesori pe care "cu greu" ii gasesti in "orice liceu din tara asta" (lipsa epitet!) :). Mai serios acum, cam asta ar fi rostul liceului : sa treaca mai repede? Cel care isi propune sa pupe in fund toti bolnavii pentru medii mari pentru a intra la facultate (apropos, cred ca banii de taxa sunt suficienti)nu poarta nicio parte de vina? Este o chestie in gena noastra asta cu asteptarea "ca sa treaca raul" si sa ne facem "frate si cu dracul pana trecem puntea" in speranta ca viata e in alta parte :). Cred ca intre scoala si invatatura nu este o echivalenta, cu toate ca ar fi de dorit ca in scoala sa avem parte de lucruri bune si importante!

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnul Fugulin subliniaza esentialul, lucru pe care am incercat sa il zic si eu sub alta forma: pana la urma depinde si de omul care accepta compromisul sau se chinuie sa lupte contra curentului. Dar, exista si o circumstanta atenuanta pentru elevi - cata rabdare si cata forta sa ai sa accepti sa fii pus in aceeasi categorie cu un om care nu face nimic pentru aceleasi beneficii pentru care un elev onest face un efort enorm? E practic cel mai dezarmant argument pentru tinerii de astazi care ajung sa creada in proverbul sugubat dar amar "cine-nvata si munceste are tot ce vrea! Cine sta si leneveste, are tot asa!". Asta e motivul pentru care avem nevoie macar de cate un profesor bun, sa ne sustina moral, sa ne mai aminteasca din cand in cand pentru cine facem eforturi inzecite, sa avem parte si de educatie la scoala, nu doar de informatie!

    RăspundețiȘtergere
  8. E foarte adevarat proverbul fa-te frate si cu dracul pana trecem puntea..Este aplicat in viata de zi cu zi de marea majoritate a oamenilor,si bineinteles de catre elevi,pe care sincer nu cred ca ii intereseaza sa faca o ora de matematica in plus sau de romana pentru a intelege mai bine lectia.Conteaza sa ajunga cat mai devreme acasa,sa aiba note mari,chiar daca nu sunt luate pe merit,si absentele motivate in catalog.Si pentru asta sunt in stare sa pupe in fund pe oricine trebuie pentru a le obtine..Din ce cauza? Pentru ca asa au fost crescuti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Intr-adevar pe multi profesori nu-i mai intereseaza ce face elevul. In momentul de fata nici pe profesor nici pe elev nu-l mai intereseaza ce se intampla. Datorita acestei atitudini negative a profesorilor elevi acum pot sa in jure oricand, sa bea, sa fumeze si sa manace seminte de fata cu profesorii si nu numai in curtea scoli ci si in clasa.Deci situatia e clara.

    RăspundețiȘtergere
  10. As putea lua cumva legatura cu dvs (un mail ar fi excelent)?

    RăspundețiȘtergere
  11. poate ca e un pic exagerat ca profesori buni sunt mai multi...
    sunt profesori la care pur si simplu inveti de plcere... aceia sunt cu adevarat rari si de apreciat, nu "misionarii" care omoara elevul prin metode vechi de predare si de evaluare
    in rest la aproape toate clasele exista cel putin un profesor care nu isi face ora deloc intr-o saptamana

    RăspundețiȘtergere