miercuri, 27 aprilie 2011

Hey! Teachers! Leave them kids alone! - part. II

Pentru partea a doua a confesiunii mele legate de jegul din sistemul de invatamant, as dori sa va pun mai inainte in tema cu niste evenimente intamplate anul trecut in preajma examenului de bacalaureat din timpul protestului profesorilor. Cazul a fost amplu prezentat de catre colegul si prietenul meu prof. Dan Fugulin  pe blogul personal, asa ca nu fac altceva decat sa  va directionez catre art respectiv:

http://www.recunoastere.blogspot.com/2010/06/cronica-ultimei-greve.html

Dupa faza cu greva, noi cei implicati "pe bune" si la vedere am ramas convinsi ca inversunarea noastra nu va ramane nesanctionata atat de catre mai marii invatamantului argesean cat si de catre reprezentantii lor la conducerea liceului. Daca in cazul meu si al altora sanctiunile se puteau ridica in cel mai rau caz la a ne trasfera caii de la bicicleta la tricicleta (noi fiind titulari), problema se punea cu totul altfel in situatia suplinitorilor frondori. Acestia urmau sa fie sanctionati in primavara, cand trebuia sa li se constituie catedra pentru anul scolar urmator. Cu putina "bunavointa", ei ar fi fost lasati sub norma si asa liceul scapa de "elementele declasate si rau intentionate".
Unul dintre cei care deranjau teribil era proful de filosofie si logica, suplinitor si participant la evenimentele din vara trecuta. Momentul prielnic pentru a i se aplica "corectia" s-a ivit pe la jumatatea lunii martie 2011, cand conform noii legi a invatamantului suplinitorii pe o catedra viabila, pe care o ocupau si in anul curent, isi puteau depune dosar de titularizare la secretariatul scolii si, prin decizia consiliului de administratie, se puteau titulariza. Desi colegul cu pricina indeplinea toate conditiile, ba mai mult decat atat, fiind si extrem de respectat si apreciat de elevi, conducerea liceului a decis ca e momentul sa-i respinga dosarul si astfel sa-l traga pe tusa. Spre ghinionul lor, in Consiliul de administratie s-au trezit cam singuri, restul membrilor fiind in favoarea petentului. Ca urmare, dosarul trebuia sa ajunga la inspectorat cu solutia de tituarizare. Domnii directori erau decisi sa mearga pana la capat pentru mazilirea opozantilor astfel ca au facut diligente pe la ISJ pentru ca cererea sa primeasca solutie negativa acolo, fapt ce s-a si intamplat.
Aceasta noua mizerie a provocat un nou val de proteste mai ales din partea elevilor. Ei au decis sa-si sustina profesorul prin strangerea unor semnaturi si trimiterea unei petitii conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Arges (ISJ-Ag). Domnii directori au aflat de aceasta actiune si au infierat-o cu manie proletara. Si-au permis sa-i ameninte pe elevi ca prin petitia respectiva si-au semnat exmatricularea, i-au chemat pe "capii" actiunii in cabinet pentru ancheta, s-au facut presiuni, s-a cerut numele insitgatorului la revolta, etc.
Acest comportament de tip securist ne-a indignat profund, atat pe mine cat si pe alti colegi, unii dintre noi hotarand chiar ca e momentul sa parasim sistemul la sfarsitul acestui an scolar. Daca tot nu reusim sa facem nimic bun pentru elevii nostrii, macar sa ne retragem acum cat inca nu le facem rau! Elevii au decis organizarea unor actiuni de sustinere in favoarea mea de asta data cerand chiar concursul unor colegi profesori, care mai tarziu au negat cu vehementa orice implicare. Intre altele am aflat ca cei de-a 5-a si a 6-a doreau punerea in scena a unei dramatizari a copilariei mele, pe care ei si-o imaginau pe baza numeroaselor povesti de viata narate de mine. Actiunea nu a mai avut loc datorita altor amenintari si anchete din partea conducerii scolii.
Deja atmosfera era insuportabila...
Va urma...

PS. Pe 24 iunie s-a pronuntat sentinta in actiunea intentata de colegul meu Mihai Fugulin impotriva Inspectoratului Scolar Arges pentru respungerea dosarului de titularizare.Decizia ii este favorabila si ar trebui pusa in aplicare, asta daca ISJ nu ar cere recurs in termen de 15 zile. Sa speram ca decizia ramane definitiva.




3 comentarii:

  1. Rahat de invatamant.. asa se duce pe apa sambetei potentialul elevilor romani...

    RăspundețiȘtergere
  2. cel mai rau e ca imediat cum s-a auzit de exmatriculare, deja multi doreau sa-si anuleze semnaturile. singura greseala facuta a fost ca nu s-a scris pt ce erau semnaturile, iar conducerea a ''completat'' cu ce a vrut...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu trebuie sa ne miram de nimic, asta e tara in care traim, dar nu tara e de vina saracuta , ci oamenii din ea, daca se mai pot numi oameni...

    RăspundețiȘtergere