luni, 11 octombrie 2010

S'il vous plait monsieur ... eleve!




Dati click pe fluturas pentru o mai mare acuratete!


Inainte de toate, vreau sa va recomand articolul bunului meu prieten Dan Fugulin scris pe blogul sau http://www.recunoastere.blogspot.com/ Se numeste "Simple calcule" si se refera la obida pe care un profesor o resimte, la sfarsitul unei luni, cand, pe baza fluturasului, vede cat pret se pune pe munca lui!
Am scris de curand (se poate gasi un pic mai jos) un articol numit "Cel mai iubit dintre pamanteni". Faceam referire acolo la acea categorie de oameni pe care ii numeam "don quijotisti", acei nebuni frumosi care se sacrifica la scoala pentru acei copii, tot mai putini din nefericire, care mai vor sa invete, considerand invatatura singura lor sansa in viata. Nu banuiam atunci cat pret se pune pe munca unui astfel de om! Azi, ca si colegul meu, ridicandu-mi fluturasul, am vazut cu stupoare, ca pretul pe care statul il pune pentru o ora de munca de-a mea cu 30 de elevi este de 9, 15 lei. Astfel, pentru fiecare elev caruia ii predau, pe care incerc sa-l invat ceva sau pentru cei mai sceptici, pe care macar il pazesc, primesc 30 de bani pe ora. M-am simtit foarte umilit, imi venea sa plang, sa lovesc, sa sparg ceva. Eu niciodata n-am dat unui cersetor atat de putini bani!
Acum 15 ani am fost pe un santier arheologic la Poienesti-Vaslui, centrul culturii bastarnice Poienesti-Lucasevka. Un coleg de-al meu (ajuns azi mare arheolog), fiul unui arheolog celebru, spunea ca in momentul in care tatal sau l-a sfatuit sa mearga in cercetare, i-a raspuns ca acolo salariile sunt mizerabile si ca nu poate trai decent cu banii primiti! Raspunsul tatalui sau a fost stupefiant pentru noi toti: "Ce-ti trebuie tie trai decent?" Tatal sau incuraja martirajul pentru o cauza nobila. Mai tarziu am fost si eu de acord cu acest lucru. Cineva trebuie sa faca si aceasta munca de suflet, sa se sacrifice, sa dea tot ce are stiind ca va primi atat de putin, (macar in aceasta viata), dar niciodata nu m-am gandit ca voi ajunge sa ma simt atat de umilit, de murdarit, de mic, de NIMIC.
De curand am prezentat elevilor la cursul de Istoria holocaustului, acel show de prost gust din Franta, in care un dobitoc, incins peste mijloc cu o fusta inflorata, le arata spectatorilor SALUTUL ROMANESC. Aplecat in fata cu mana intinsa si figura trista rostea: S'IL VOUS PLAIT MONSIEUR". Le spuneam elevilor ce jicnitoare poate fi aceasta generalizare pentru noi toti, oameni cinstiti, care suntem catalogati drept cersetori datorita activitatii unui grup restrans de concetateni.
Comedianul ala avea insa dreptate! In curand, cei mai multi dintre noi profesorii, a caror sursa de venit este doar cei 9,15 lei pe care ii primim ora de ora (nu-i vait pe cei care fac play-back in clasa ca sa-i "haiduceasca" pe copii acasa) vom ajunge sa stam cu mana intinsa de foame la elevi pentru maruntisul pe care-l primesc la shaorma si pe care de multe ori ei il resping si vom rosti, umili: S'IL VOUS PLAIT MONSIEUR ... ELEVE!

6 comentarii:

  1. sunteti o legenda vie...aveti mare dreptate!deja fac unii asa...bine intr-o metoda mai educata, eleganta numita tot hotie/cersetorie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca pt. solutii trebuie depasita starea emotionala. Haiducia de care vorbesti e numai o consecinta, iar pretul platit este cel al pietei libere. E grav cand finalitatea pregatirii suplimetare este exclusiv obtinerea unor note binevoitoare in ora de 3o de bani! Imaginea profesorului cu mana intinsa este putin credibila, mai degraba va lua decat va cere, nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Si din aceasta cauza putini profesori isi mai dau interes pentru noi, elevii. Prefera sa vina in clasa enervati de alte clase sau de probleme personale si sa verse pe noi cu nervi, un 2, un 3, sau o lucrare. In cealalta extrema sunt cei care ne lasa sa facem ce vrem in ora (galagie, sa nu scriem)... foarte multi nu mai vin cu placere in clasa sau cu chef de ore. Din 6 ore pe zi cat avem 1 ora, maxim 2 decurg cum trebuie.. trist pentru noi, elevii.

    RăspundețiȘtergere
  4. mi-e scarba de tot ce se intampla!nu stiu cum cineva isi poate bate joc in asa hal de persoane carora le datoreaza atat de mult!parerea mea este ca profesorul si familia sunt elemente de la care porneste totul!te invata sa scrii primele tale cuvinte care se transforma in propozitii,fraze...pana la romane intregi,auzi pt prima oara de fel de fel de lucruri.cu ajutorul lor,pt ca iti impartasesc cunostintele,ajungi doctor,ajungi cercetator...ajungi deputat,senator,presedinte...Intrebarea mea este:de ce isi bat joc in asa hal de oameni carora le datoreaza atat?de ce?chiar nu exista pic de constiinta?

    RăspundețiȘtergere
  5. De 2 zile am inceput un sondaj. Intrebarea e urmatoarea: Cat ati vrea sa castigati intr-o luna?
    (nu conteaza, salariu, pensie, spaga, furt, afaceri, milostenie, camata, noroc, etc, etc, ... una peste alta, cat sa fie pe luna?..) CONCRET. IN CIFRE.
    Chiar ma intereseaza cm gandesc oamenii la intrebarea asta .. pentru ca pana acum am primit tot felul de raspunsuri ciudate, foarte putine la obiect.
    Dumneavoastra ce parere aveti ? (toti cititorii blogului).
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. unde esti tu Tepes doamne , ca punand mana pe ei sa ii imparti in doua cete ....

    RăspundețiȘtergere