joi, 1 iulie 2010

BAC-ul de la examenul de maturitate, la despartirea cu sictir de liceu, part. II

Maine se da ultima proba de BAC, urmand ca sambata sa se faca repartitia computerizata, pentru selectarea "bobocilor" de anul acesta. O generatie pleaca, o alta vine... Primii asteapta cu emotie sau cu nonsalanta afisarea rezultatelor. Erau vremuri cand acest moment putea fi comparat cu o alimentare la PECO. Cei buni bagau benzina multa si de calitate, care le asigura un parcurs lin si lung pe scena afirmarii, ceilalti puneau de cin'şpe mii gazolina care le ardea garnitura de chiuloasa si-i punea pe branci la prima rampa mai serioasa. Astazi, carburantii sunt la fel de prosti indiferent de pret. Cel care termina BAC-ul cu 10 pe linie (si pe merit), s-ar putea "bucura" de un succes mult mai mic in viata decat ala care ia un 5 prin rotunjire si "nebagarea de seama" a supraveghetorilor preocupati sa-si savureze cafeaua si guma Orbit (ambele sugar free). Scoala vietii "aprofundata" in carciumi si studiul epuizant - la pacanele - cu halba servita la botu' calului, are o greutate mult mai mare, decat tocitul coatelor si scrasnetul neuronilor cate sase ore pe zi, basca in timpul "liber. Ceilalti, noii veniti, sunt entuziasti, dornici de a-si cunoaste colegii si profesorii! Isi fac planuri de viitor, sperante, visuri...Cei mai multi insa, se vor resemna dupa primul semestru, fie datorita zestrei saracacioase pe care si-au adus-o din generala, fie datorita tratamentului gresit sau auster aplicat de "noul mediu educational". Ei sunt cei care iau calea haiduciei urbane, "ascunzandu-se" in locuri mai obscure, dar pline de placeri...desarte. Un comentator spunea, pe buna dreptate, ca unii elevi absolventi revin la scoala, fie din dorinta de a revedea locurile dragi, fie pentru a strange in brate persoana iubita, inca liceanca. De acord, insa numarul acestora este foarte mic, iar dintre cei care revin, cei mai multi sunt din randul iubaretilor, nu a nostalgicilor! Astia au treaba pe la facultati, biblioteci, etc. Imi imaginez urmatorul scenariu: la 15 septembrie "bacalaureatii" vor fi prezenti in unanimitate sa-i primesca pe boboci! Fiecare va avea o floare si..un sfat pentru "urmasul sau". Ce ziceti? Utopie curata, nu?

2 comentarii:

  1. Sa nu exageram, ca ei, baietzii buni le asteapta de fete, la balul bobocilor cel putin, insa de florare nici vorba, asta a fost demult!

    Romeul

    RăspundețiȘtergere
  2. asa proasta cum e, benzina, s-a scumpit iar. adevarat. e toata la fel. dar in curand o sa se faca diferentierea. pentru ca unii n-o sa si-o mai permita, nici p-aia... ceea ce e trist.

    RăspundețiȘtergere