marți, 22 iunie 2010

Modele de rezistenta. Primul, poate nu intamplator, ca CM de fotbal 2010 e in Africa de Sud - NELSON MANDELA


S-a născut la Mvezo, o localitate situată în districtul Umtata. Strămoşii săi au fost conducători ai tribului Thembu. Pe când avea nouă ani, tatăl moare de tuberculoză.

Nelson Mandela este singurul membru al familiei sale care urmează o şcoală. Aici primeşte numele englez "Nelson", conform unei mode a timpului, numele său de botez fiind Rolihlala. După încheierea pregătirii elementare, urmează diverse şcoli ca: Clarkebury Boarding Institute, Healdtown Comprehensive School şi apoi colegiul Wesley şi universitatea Fort Hare University, unde îl cunoaşte pe Oliver Tambo, cu care devine prieten.

O perioadă, Mandela lucrează la o firmă de consultanţă juridică, Witkin, Sidelsky and Edelman, timp în care îşi completează studiile la University of South Africa prin corespondenţă. Continuă studiile de drept la Universitatea din Witwatersrand. Aici se împrieteneşte cu Joe Slovo, Harry Schwarz şi Ruth First, activişti anti-apartheid.

După victoria în alegeri a Partidului Naţional Sud-African, susţinătoare a populaţiei afrikaans şi care deci susţinea apartheid-ul şi segregaţia rasială, Nelson Mandela ia decizia să intre în politică.

După ce a Congresul Național African a câștigat alegerile din aprilie 1994, Nelson Rolihlahla Mandela depune la 10 mai 1994 jurământul, devenind primul preşedinte de culoare al Africii de Sud. În discursul său inaugural, Mandela, care şi-a petrecut 27 de ani din viaţă ca deţinut politic al guvernului sud-african a declarat că a venit vremea oblojirii ranilor. Două saptămani mai devreme, peste 22 de milioane de sud-africani au ieşit la vot pentru primele alegeri parlamentare multirasiale din această ţară. O majoritate covarşitoare l-a ales pe Mandela şi partidul său, Congresul Naţional African la conducerea ţării. Ca preşedinte, Mandela a format Comisia pentru adevar şi reconciliere, pentru a investiga încălcările drepturilor omului sub apertheid şi a avut numeroase iniţiative menite să îmbunătăţească standardul de viaţa al populaţiei de culoare din Africa de Sud. În 1996, a ratificat o noua constituţie a Africii de Sud. Mandela s-a retras din politică în iunie 1999, la varsta de 81 de ani. A fost urmat in funcţia de preşedinte de Thabo Mbeki, din partea aceluiaşi partid. (Sursa Wikipedia)

Un comentariu: