marți, 22 iunie 2010

Zilnic am sa propun o carte ce prezinta forme ale rezistentei in fata opresiunii.


Patru zile pentru a zugravi o imensa fresca a Rusiei aflata sub dictatura stalinista.

Asemenea Infernului dantesc, romanul lui Soljenitîn aduce la lumina cercurile din infernul închisorilor comuniste. În primul sunt închisi prizonierii politici, mai cu seama savanti si ingineri, minti stralucite sunt puse la lucru în slujba unui regim nedrept, care încearca sa le înfrânga spiritele si sa le înrobeasca sufletele.

Soljenitîn evoca viata detinutilor, a familiilor acestora, supuse presiunilor si umilintelor, descrie lumea obscura a politiei secrete si drama unui tânar diplomat rus care va încerca sa înfrunte sistemul.

„Un roman de o inegalabila maiestrie artistica, un antidot împotriva uitarii.“
Booklist

4 comentarii:

  1. Tot in genul asta am si eu o propunere...Stefan Gheorghiu - "Bratara", numai ca este o imagine a Romaniei staliniste prin ochii unui copil.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dan Serafimescu22 iunie 2010 la 09:22

    E ok Mihaela...important e sa fie o carte de valoare si care sa se incadreze in spiritul blogului: activism cultural si social.

    RăspundețiȘtergere
  3. O carte pe aceeasi tema este " Sfantul inchisorilor "....incredibil de cat rau e capabila rasa umana....

    RăspundețiȘtergere
  4. Cel mai iubit dintre pamanteni de Marin Preda este unul dintre romanele mele preferate.
    Se vorbeste mult in carte despre falsitatea regimului politic, despre modul in care erau redusi la tacere oamenii care aveau ceva interesant de spus, ceva original. Cel mai bun exemplu care vine in intarirea acestei idei este destituirea profesorului universitar (Lucian Blaga) care a refuzat conditiile impuse de catre cei" mai mari" si a continuat sa faca ceea ce credea el de cuviinta.

    RăspundețiȘtergere